Najaarsconcert met Euregio Brassband

Najaarsconcert met Euregio Brassband

Zaterdag 26 november

Author: Linda Groenewoud/dinsdag 1 november 2016/Categories: Nieuws, Agenda

Event date: 26-11-2016 19:30 - 22:00 Export event

Op zaterdag 26 november verzorgen harmonieorkest Concordia en de Euregio Brassband gezamenlijk een najaarsconcert in Hengelo. De programma’s van beide orkesten hebben een Amerikaans tintje. De muziek varieert van composities van in Europa wat minder bekende componisten als Ticheli en Maslanka tot wereldberoemde werken van Bernstein.

Ook komen verschillende genres aan bod: een ‘symfonie’ voor harmonieorkest, het jazzy werk Blue Shades, all-time favoriet West Side Story en muziek van de Thunderbirds-televisieserie en de Amerikaanse folkzanger John Denver. Kortom, een gevarieerde avond voor de muziekliefhebber!​

Concordia brengt dit najaarsconcert een Amerikaans programma ten gehore. De tweedelige symfonie Give us this day van David Maslanka is in de Verenigde Staten een zeer geliefd werk en begint ook langzaam voet aan de grond te krijgen in Nederland. De van oorsprong als klarinettist opgeleide Maslanka weet als geen ander de rijke mogelijkheden en het creatieve potentieel van het harmonieorkest te laten horen. Het werk Blue Shades van zijn landgenoot Frank Ticheli is een groot contrast, maar minstens zo boeiend en prachtig. Het jazzgevoel is in Blue Shades onmiskenbaar aanwezig, maar toch valt er nergens een bluesschema of swingende achtsten te ontdekken. Blue Shades knipoogt naar de hoogtijdagen van de bigband en brengt de luisteraar in de waan van zo’n typische rokerige jazzclub in Harlem. De ouverture Slava! van de bekende componist Leonard Bernstein vormt een flamboyante, spectaculaire afsluiting.

De Euregio Brassband is de enige brassband in Twente en wijde omtrek met een lange historie. Voortgekomen uit de fanfare de Bazuin uit Borne is de Euregio Brassband nu een orkest met regionale uitstraling. De Euregio Brassband komt uit in de 4e divisie en streeft een ontwikkeling na die het mogelijk gaat maken om ook vanuit Twente op goed niveau mee te doen in het nationale brasscircuit. De Euregio Brassband verzorgt een programma met een mooie dwarsdoorsnede uit de brassbandliteratuur, van mars tot koraal tot pop. Dit alles uiteraard met een Amerikaanse sausje. Op de lessenaar staat bijvoorbeeld Thunderbirds, West Side Story en Dublin Pictures (immers vele Amerikaanse immigranten hebben hun roots in Ierland).

Geniet van twee toporkesten uit de regio Twente!

Harmonieorkest Concordia, Hengelo o.l.v. Lute Hoekstra
Euregio Brassband, Borne o.l.v. Ronny Buurink
Montessori College, Sloetsweg 53, Hengelo

 

Number of views (5029)

Tags: